Інфрачервоні сушильні установки призначені для сушіння різних фруктів, овочів, коренеплодів, трав, іван-чаю, м'ясних і рибних снеків в напівавтоматичному режимі за заданими параметрами.
Принцип сушки базується на застосуванні інфрачервоного методу сушки, інфрачервоні випромінювачі розташовуються по всій сушильній площині. Шафа складається з 2-х камер в яких розміщені лотки з продуктом, що обдуваються повітрям. Обдув здійснюється відцентровим вентилятором високого тиску типу ВВТ, з реверсивною циркуляцією повітря. Вентилятор забезпечений частотним перетворювачем, що дозволяє контролювати швидкість потоку повітря, для різного виду продукції і в залежності від її вологості.
В шафі передбачений контроль вологості і температури, виконання заданого режиму сушіння відповідно до обраної програми. Лотки, внутрішня і зовнішня поверхня камери виконана з нержавіючої сталі. Проміжок між зовнішніми і внутрішніми стінками камери заповнений утеплювачем, що дозволяє скоротити до мінімуму теплові втрати. При необхідності деякі конструктивні елементи можуть бути змінені, в залежності від конкретних завдань, поставлених замовником.
Потрібна менша кількість енергії для випаровування 1 л води (0,9-1кВт). Теплові промені проникають в товщину продукту, до 10-20мм, при цьому нагрівається сам продукт і волога яка міститься в ньому. Процес нагріву йде в кілька разів інтенсивніше, ніж при обдуві гарячим повітрям, відповідно і вода перетворюється в пар інтенсивніше. Система вентиляції служить тільки для відводу пара за межі камери і приміщення.
ІЧ-технологія дозволяє видалити вологу в кілька разів швидше при більш низькій температурі, ніж конвекційна технологія.
У разі якщо в продукті присутня мелкодісперсная фракція, будь який обдув призведе до пиління і попаданню пилу в систему вентиляції, де змішавшись з парою буде потрапляти в навколишнє середовище. При ІЧ технології системою вентиляції видаляється чистий пар, в якому немає домішок продукту у вигляді пилових частинок. При цьому енергію цього пара можна використовувати для обігріву приміщення в зимовий період.
Нагрівання продукту відбувається рівномірно по всій сушильній площі. На всій ширині лотків, створюються однакові умови для продукту, що дає можливість отримати на виході якісний продукт, який не перегрітий або недосушений.
З огляду на той факт, що теплові ІК-промені проходять на всю товщину продукту, під час сушіння відбувається автоматично процес стерилізації, знищення або пригнічення різних видів бактерій, що в свою чергу покращує якість продукту і виключає необхідність проведення додаткової стерилізації.