Керування швидкістю машини проводиться приводом (варіатором) з регульованою частотою обертання, що забезпечує можливість регулювання процесу видалення кісточок в діапазоні 7,8-47 ударів в хвилину. Для налагодження і запуску пристрою на ньому встановлено ручне колесо і перемикач ручного режиму роботи. Щітка і розрізаючий вузол мають незалежний привід. Рівномірний безшумний хід ланцюга забезпечується завдяки напрямних роликам і напрямних з поліаміду. Пуансони (ножі), для видавлювання кісточок, розміщені на пуансонотримачі, який рухається по напрямляючих стійках.
Після мийної машини фруктові плоди потрапляють в приймальний вузол, безпосередньо на пластини для видалення кісточок. Плоди, які не потрапляють в отвори пластин, змітаються назад в приймальний вузол за допомогою щітки. Рухомі переривчасто пластини з плодами поступово надходять в положення видалення кісточок. Видалені кісточки проходять через гумові манжети і потрапляють в відвідний шнековий транспортер. Після видалення кісточок плоди в пластинах потрапляючи на скат випадають в приймальну ємність або на транспортувальну стрічку. Застряглі в пластинах плоди виштовхуються пластиною зі встановленою на ній штовхачами, розміщеними на зворотному боці пластин.
Вузол встановлюється окремо на пристрій, з метою забезпечення естетичного видалення кісточок з різних фруктів. Обертові дискові ножі ріжучого вузла надрізають плоди ще до фази видавлювання кісточок. В процесі надрізання плоди утримуються в належному положенні за допомогою циліндричних опорних щіток. Ножі для вибивання кісточок, комбіновані з ножами для розділення, видаляють кісточки, одночасно розділяючи плід на дві половини.
При необхідності на машину можна встановити вібраційний пристрій з окремим електричним приводом. Цей вузол покращує естетику плодів після видалення кісточок, допомагає очищати плоди, видаляє можливу дрібну плодову крихту.
Отвори виконуються з допуском 4 мм. Це означає, що якщо діаметр отворів 24 мм, то в такій пластині без проблем видаляються кісточки з плодів діаметром 20-24 мм. Якщо відхилення більше цього, то рекомендується знову зробити калібрування вишні.
Так як плоди сливи мають овальну форму, то їх рекомендується встановлювати перпендикулярно, тому що лише в цьому випадку отримаємо красиво розділені навпіл плоди. Для цього не завадить дотримуватися наступне:
Абрикоси і персики - це так звані не орієнтовані (не лягають в певній орієнтації) сорти фруктів, тому з 15-20% плодів кісточки видаляються в вертикальному положенні, нерідко плід розколюється в нижній частині. Тому якщо потрібно консервований продукт з красивою естетичної зовнішністю, то рекомендується встановити сортувальну лінію. Розмір отворів повинен підбиратися відповідно до розміру великих плодів. Максимально допустиме відхилення - 5 мм.